Φαρμακευτικές ουσίες στο πόσιμο νερό

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Associated Press τουλάχιστον 41 εκατομμύρια Αμερικάνοι λαμβάνουν στο πόσιμο νερό τους προϊόντα φαρμάκων. Αυτά είναι αντιβιοτικά, καφεΐνη, σταθεροποιητές διάθεσης, σεξουαλικές ορμόνες κ.λπ.

· Η έρευνα προέκυψε μετά από πέντε μήνες εξετάσεων και οι διάφορες ουσίες ανιχνεύθηκαν στο πόσιμο νερό των 24 μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών.

· Στην Ουάσιγκτον για παράδειγμα, το πόσιμο νερό περιέχει ίχνη επτά φαρμακευτικών προϊόντων όπως είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται στο σαπούνι ή άλλα που χορηγούνται σε ζώα. Άλλες ουσίες που βρέθηκαν είναι καφεΐνη, καρβαμαζεπίνη – ένα φάρμακο για μείωση επιληπτικών κρίσεων, μονενσίνη – ένα αντιβιοτικό που χορηγείται σε ζώα, σουλφαμεθοξαζόλη – ένα αντιβιοτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων σε ανθρώπους και ζώα.

· Στην Φιλαδέλφεια ανακαλύφθηκαν 56 φαρμακευτικά υποπροϊόντα στο πόσιμο νερό συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για τον πόνο, λοίμωξη, υψηλή χοληστερίνη, άσθμα, επιληψία, ψυχική ασθένεια και καρδιακά προβλήματα.

Πώς εισχωρούν τα φάρμακα στο νερό;

Oι άνθρωποι καταναλώνουν φαρμακευτικά χάπια. Το σώμα προσλαμβάνει μόνο το 10% του ποσοστού και το άλλο εξέρχεται πηγαίνοντας στην τουαλέτα. Πάνω από 100 σκευάσματα φαρμάκων έχουν ανευρεθεί σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Αμοξυκιλλίνη – Azithromycin – Βακιτρακίνη – Χλωραμφαινικόλη – Ciprofloxacin – Doxycycline – Ερυθρομυκίνη – Λινκομυκίνη – Οξυτετρακυκλίνη – Πενικιλίνη G – Πενικιλίνη V – Roxithromycin – Sulfadiazine – Sulfamethizole – Σουλφαμεθοξαζόλης – Τετρακυκλίνων – Τριμεθοπρίμη

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Acetaminophen Αντιπυρίνη – Ασπιρίνη – Δικλοφενάκη – Ιβουπροφαινη – Ναπροξένη – Πρεδνιζόνη

ΣΚΛΗΡΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ατενολόλη – Bezafibrate – Clofibric Οξύ – Διλτιαζέμη – Σιμβαστατίνη – Καρβαμαζεπίνη – Διαζεπάμη – Φλουοξετίνη – Meprobamate – Φαινυτοίνη – Ρισπεριδόνη

Άλλων Ανθρώπινων Ναρκωτικών

Καφεϊνη – Η Κοτινίνη – Iopromide – Νικοτίνη – Paraxanthine – Θεοφυλλίνη

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Carbadox – Ζωοτροφών σε Χλωροτετρακυκλίνη – Ενροφλοξασίνη – Μονενσίνη – Narasin – Ολεανδομυκίνη – Σαλινομυκίνη – Sulfachloropyridazine – Sulfadimethoxine – Sulfamerazine – Sulfamethazine – Sulfathiazole – Τυλοσίνη – Βιργινιαμυκίνη M1

Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου

Πρόσφατες εργαστηριακές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ποσότητες των φαρμάκων αυτών έχουν επηρεάσει τα ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρικά κύτταρα, τα ανθρώπινα κύτταρα του αίματος και τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν υπερβολικά γρήγορα, τα νεφρικά κύτταρα μεγάλωσαν πολύ αργά, και τα κύτταρα του αίματος έδειξαν βιολογική δραστηριότητα που σχετίζεται με φλεγμονή.

Επίσης, τα φαρμακευτικά προϊόντα βλάπτουν την άγρια πανίδα σε όλη την χώρα και σε όλο τον κόσμο. Ιδίως, τα αρσενικά ψάρια βρίσκονται στο στάδιο θηλυκοποίησης, δημιουργώντας πρωτεΐνες κρόκου αυγού, μια διαδικασία που συνήθως περιορίζεται στα θηλυκά.

Επί πλέον πολλές ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με την χρόνια έκθεση σε αυτές τις ουσίες που εστιάζονται στην κατηγορία φαρμάκων που έχουν σχέση με την χημειοθεραπεία, όπως είναι οι ορμόνες που μπορούν να παρεμποδίσουν την αναπαραγωγή ή την ανάπτυξη, τα φάρμακα σχετικά με την κατάθλιψη και επιληψία που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο ή να αλλάξουν την συμπεριφορά, τα αντιβιοτικά που μπορούν να επιτρέψουν στα ανθρώπινα μικρόβια να μεταλλαχθούν σε πιο επικίνδυνες μορφές και άλλα πολλά.

Άλλες γνωστές επιπτώσεις για τους άνδρες είναι :

  • Λιγότερος αριθμός σπέρματος
  • Λιγότερες γεννήσεις
  • Αύξηση στις αναπαραγωγικές ανωμαλίες
  • Αύξηση καρκίνου στους όρχεις

Άλλες γνωστές επιπτώσεις για τις γυναίκες είναι:

  • Αύξηση καρκίνου του μαστού
  • Πρόωρη εφηβεία
  • Μεγαλύτερος κίνδυνος στα αναπτυσσόμενα έμβρυα
  • Οι μητέρες που πίνουν νερό με υψηλά ποσοστά Αμμωνίου έχουν παιδιά με ανυψωμένη παρακινητική ορμόνη θυρεοειδή.

Αντικαταθλιπτική Ρύπανση

Το Prozac μολύνει το πόσιμο νερό της Βρετανίας
Τόνοι από κάθε είδους φάρμακα καταλήγουν στα αστικά λύματα και από εκεί στο περιβάλλον

Λονδίνο

Το αντικαταθλιπτικό Prozac ανιχνεύθηκε σε ποτάμια και υπόγεια ύδατα που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό τη Βρετανία, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας, κάνοντας λόγο για «δυνητικά τοξική δράση».

Spread the love
Call Now Button
camelot-water-filters